2012 m. kovo 1 d., ketvirtadienis

Odė džiaugsmui.

 Išlipau iš pilno autobuso žmonių ir vietoj to, kad keliaučiau į kitą stotelę, nusprendžiau grįžti namo pėstute, nežinomais keliais. Taip gera, taip tuščia mažytėse gatvelėse... Sustoju ir žvelgiu, kaip subėginėja tamsus vanduo apšviestas žibintų šviesos. Namuose dega šviesos, kitur tamsu, kraupūs daiktai įgavę keistus šešėlius. Gatvė ilga. Jaučiuosi beprotiškai išsekusi, bet lėtai krenta dulksna, atgaivindama mano veidą, pavargusias akis. Einu amžinybę, kuri prabėgo per kelias sekundes. Prasisagstau paltą, nusiimu pirštines, išsileidžiu plaukus, noriu, kad mane liestų, pro visus tarpelius, nusirengčiau, kad tik atsigaučiau, kad tik jam priklausyčiau. Bet žmonės kurti ir nebylūs, jis irgi. Daug galvoju, mąstau, galbūt reiktų susirast vaikiną, kurio nemylėčiau, galėčiau bučiuoti jį po pietų, po pietų bučiuočiausi ne iš meilės, po pietų nebegerčiau kavos, nes norėčiau užmigti ir neatsikelti, kad neateitų dar vieni pietūs. Bučiuočiausi dieną, dar vieną, kelias, galbūt savaitę, o vėliau vemčiau krauju. Po pietų..
 Greit baigsis gatvė, to tik mažiausiai tetrokštu. Žingsniai tampa neįtikėtinai lėti. Lėtumas tą akimirką mane žavi, žavi tuščios gavės, besieliai žmonės, iš kurių beliko tik kūnai, nebematau jų veidų. Pranyko visos egzistavusios baimės ir mintys. Tik galbūt sustiprėjo ilgesys. Ateis diena, kai eisiu visai kitomis gatvėmis, kuriose niekada nebūna tylu, kuriose triukšmas ir limpanti žmonių oda yra daugiau nei kasdienybė.Bet aš būsiu tokia pati. Pajutau ilgesį šiom gatvėm, tam garsui, kai sustoji ir įsiklausai, tam garsui, gaudesiui, kurį galėčiau pavadinti tyla, galbūt net ilgesys šiem beveidžiams. Nors ne.
 Perbrauksiu kelis šimtus kartų šepečiu per plaukus ir atsigulusi suprasiu, kas yra ramybė, ką reiškia palengvėjimas, kai jis nebežiūri į mane, o gal tai sunkumas... Nebesvarbu. Dabar man gera. Aš tokia laisva...."Kaip kokia Sei Sionagon, besiraivanti tarp raudonų atlaso pagalvių, už šilko širmos, po byrančiais vyšnių žiedlapiais, tekant baltam mėnesiui, pataikauju sau ir vardiju tai, kas yra gražu, subtilu, rafinuota ar verta meilės(J.I.)".....

2 komentarai: